Wójt może zlecić radnemu wykonanie usług, ale jednorazowo

15 kwietnia 2015

Kierownik urzędu chciałby zlecić radnemu odpłatne wykonanie remontu pomostu drewnianego stanowiącego własność gminy. Czy powierzając mu takie zadanie, nie naruszy przepisów o samorządzie gminnym? Na te pytania odpowiada dr Magdalena Zwolińska adwokat z kancelarii DLA Piper Wiater sp. k.

Nie. Powszechnie się uważa, że art. 24d ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz.U. poz. 2013 r. poz. 594 ze zm.) jest jednym z przepisów antykorupcyjnych. Ma on służyć zapobieżeniu sytuacji, kiedy radny gminy będzie wykonywał pracę na podstawie umowy cywilnoprawnej zawartej z jednostką, w której uzyskał mandat. Mimo że z literalnej treści art. 24d wynika, iż zakaz zawierania umowy z radnym jest kierowany do wójta gminy, to w istocie nie wójt jest podmiotem, którego prawa są ograniczane przez ten przepis. Wójt działa w imieniu gminy, a więc występując jako strona umowy cywilnoprawnej z radnym, reprezentuje interes publiczny. Interes indywidualny w tej sytuacji jest reprezentowany w osobie radnego.

Pozostało 59% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.