Jestem seniorem, a moja sytuacja finansowa nie jest najlepsza – pisze pan Stanisław. – Były pracodawca zamierza mi dopłacić do wczasów pod gruszą. Czy będę musiał od tego świadczenia odprowadzić podatek? Jeżeli tak, to jak rozliczyć to w rocznym PIT?
Dofinansowanie wypoczynku dla byłego pracownika emeryta może być zwolnione z podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 38 ustawy o PIT. Z przepisu tego wynika bowiem, że preferencja taka dotyczy świadczeń otrzymywanych przez emerytów lub rencistów w związku z łączącym ich uprzednio z zakładem pracy m.in. stosunkiem pracy, w tym od związków zawodowych, do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2280 zł.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.