Czy kierownik ma prawo do dodatkowego wynagrodzenia za nadgodziny

Agnieszka Lisiecka, adwokat w kancelarii Wardyński i Wspólnicy
Agnieszka Lisiecka, adwokat w kancelarii Wardyński i WspólnicyDGP
7 października 2008

Kierownik działu produkcji, który jest wyodrębnioną samodzielną komórką w strukturze organizacyjnej zakładu pracy, praktycznie codziennie musi zostawać w pracy po godzinach. Czy przysługuje mu rekompensata za dłuższy czas pracy: wynagrodzenie oraz dodatek za pracę w godzinach nadliczbowych?

Zgodnie z kodeksem pracy, pracownicy zatrudnieni na stanowiskach kierowników wyodrębnionych komórek organizacyjnych wykonują, w razie konieczności, pracę poza normalnymi godzinami pracy bez prawa do wynagrodzenia oraz dodatku z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych (art. 1514 par. 1 kodeksu pracy).

Pozostało 53% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.