Przygotowujemy się do wdrożenia pracy zdalnej według nowych zasad. Pracodawca zdecydował jednak, że część dotychczas pracujących zdalnie pracowników otrzyma nakaz powrotu do biur. Problem w tym, że nikt nie chce wracać. Kierownicy będą więc wskazywać osoby zobowiązane do pracy stacjonarnej. Czy jednak jest to dozwolone? W kodeksie jest przecież zakaz dyskryminacji.
Owszem, w art. 6729 par. 1 i 2 kodeksu pracy (dalej: k.p.), które to przepisy wchodzą w życie 7 kwietnia 2023 r., ustanowiono zakaz dyskryminacji. Z par. 1 wynika, że pracownik wykonujący pracę zdalną nie może być traktowany mniej korzystnie w zakresie nawiązania i rozwiązania stosunku pracy, warunków zatrudnienia, awansowania oraz dostępu do szkolenia w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych niż inni pracownicy zatrudnieni przy takiej samej lub podobnej pracy, z uwzględnieniem odrębności związanych z warunkami wykonywania pracy zdalnej. Z kolei z par. 2 wynika, że pracownik nie może być w jakikolwiek sposób dyskryminowany z powodu wykonywania pracy zdalnej, jak również z powodu odmowy wykonywania takiej pracy. Jednak po lekturze tych przepisów można zauważyć, że regulują one nieco inne przypadki niż ten określony w przedstawionej sytuacji.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)