Zmiana płacy zatrudnionych nie ma mocy wstecznej

złotówki, pieniądze, złoty
W praktyce wątpliwości mogą pojawić się jednakże przy świadczeniach okresowych, takich jak np. premia roczna, czy też niekorzystne zmiany w zakresie nagrody jubileuszowejShutterStock
31 grudnia 2015

Pracodawca chce zmienić warunki wynagradzania na niekorzyść pracownika z mocą wsteczną. Czy może tak uczynić, jeżeli uzyska zgodę samego zainteresowanego?

Nie. Prawo do wynagrodzenia podlega regulacjom ochronnym zawartym w kodeksie pracy. Zgodnie z art. 84 k.p. pracownik nie może się go zrzec ani przenieść go na inną osobę. Powyższy przepis dotyczy wszystkich składników wynagrodzenia i ma charakter bezwzględny. Nie podlega on uchyleniu nawet wtedy, gdy pracownik wyrazi na to zgodę i zawrze stosowne porozumienie z pracodawcą. W praktyce niedopuszczalne jest zrzekanie się prawa do wynagrodzenia nawet w ramach ugody sądowej (wyrok SN z 3 lutego 2006 r., sygn. akt II PK 161/05).

Pozostało 72% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.