Kiedy pracodawca może przedłużyć okres rozliczeniowy czasu pracy

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
20 sierpnia 2010

U pracodawcy obowiązuje trzymiesięczny okres rozliczeniowy. Na jakich warunkach okres rozliczeniowy może być przedłużony do 12 miesięcy?             U pracodawcy nie działają związki zawodowe.

Okresy rozliczeniowe, które stosuje się do obliczenia przeciętnej tygodniowej nomy czasu pracy, zasadniczo nie mogą być dłuższe niż 4 miesiące. Wyjątki od tej zasady są przewidziane w art. 129 par. 2 k.p. I tak 6-miesięczne okresy rozliczeniowe mogą być stosowane w rolnictwie i hodowli, a także przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób, a jeżeli jest to dodatkowo uzasadnione nietypowymi warunkami organizacyjnymi lub technicznymi mającymi wpływ na przebieg procesu pracy – okres rozliczeniowy może być przedłużony do 12 miesięcy. Stosowanie przedłużonego okresu rozliczeniowego nie jest dopuszczalne w systemie równoważnego czasu pracy i przy pracach w ruchu ciągłym.

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.