W umowie o pracę z reguły określa się dzień, w którym pracownik ma rozpocząć wykonywanie pracy. Czy niepodjęcie wykonywania obowiązków przez pracownika skutkuje nieistnieniem stosunku pracy?
Termin nawiązania stosunku pracy wynika z wzajemnych uzgodnień stron będących przedmiotem umowy o pracę. W myśl bowiem art. 26 kodeksu pracy stosunek pracy co do zasady nawiązuje się w terminie określonym w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy. Jeśli strony nie określiły dnia rozpoczęcia pracy, dniem nawiązania stosunku pracy będzie dzień zawarcia umowy o pracę.
Autopromocja
Pozostało 52% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 52% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.