Pracodawcy proponują niekiedy pracownikom zapisanie w umowie o pracę dłuższych okresów wypowiedzenia. Czy takie działanie jest dopuszczalne?
Wydłużenie okresu wypowiedzenia jest dopuszczalne, jednak może być skutecznie podważone, gdy będzie uznane za postanowienie wprowadzone na niekorzyść pracownika. Zgodnie z art. 18 k.p. postanowienia umów o pracę nie mogą być mniej korzystne niż przepisy prawa pracy, gdyż w przeciwnym razie są nieważne. Oznacza to, że postanowienia korzystniejsze dla pracownika są dopuszczalne i wiążą strony stosunku pracy.
Autopromocja
Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
