Czy aby dostać odszkodowanie, trzeba wystąpić o sprostowanie świadectwa

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje działem prawa pracy Kancelarii Salans
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje działem prawa pracy Kancelarii SalansDGP
13 października 2009

Pracownik nie poprosił o sprostowanie świadectwa pracy (nieprawdziwa podstawa rozwiązania umowy). Później jednak wystąpił do sądu o odszkodowanie. Czy niewystąpienie z wnioskiem o sprostowanie nie pozbawia go prawa do odszkodowania z art. 99 k.p.?

Zgodnie art. 97 kodeku pracy w razie rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracodawca jest zobowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Treść świadectwa pracy jest uregulowana szczegółowo przez przepisy wykonawcze. Jednym z elementów świadectwa pracy jest informacja o trybie rozwiązania umowy o pracę. Jeżeli świadectwo pracy zawiera błędy, wówczas pracownikowi przysługuje w ciągu siedmiu dni prawo do zwrócenie się do pracodawcy z wnioskiem o jego sprostowanie. W razie nieuwzględnienia wniosku można wnieść powództwo do sądu pracy o sprostowanie świadectwa.

Pozostało 34% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.