Jak zrekompensować pracownikowi pracę w wolną sobotę

Agnieszka Lechman-Filipiak
Agnieszka Lechman-FilipiakDGP
2 października 2009

Pracownicy muszą czasami stawić się do pracy w dniu wolnym, czyli np. w sobotę. Jakie wynagrodzenie przysługuje im za taką pracę?

Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, czy pracownikowi został udzielony inny dzień wolny od pracy oraz ile godzin pracownik przepracował w tym dniu. Zgodnie z art. 1513 k.p. pracownikowi, który w razie konieczności prowadzenia akcji ratowniczej albo w razie szczególnych potrzeb pracodawcy wykonywał pracę w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy (np. w sobotę), przysługuje w zamian za ten dzień inny dzień wolny od pracy. Dzień ten należy udzielić do końca okresu rozliczeniowego, w terminie uzgodnionym z pracownikiem. Obowiązek udzielenia dodatkowego dnia wolnego od pracy powstaje niezależnie od liczby godzin przepracowanych przez pracownika w dniu wolnym od pracy. Pracodawca ma obowiązek udzielenia pełnego dnia wolnego od pracy w zamian za pracę w dniu wolnym nawet wtedy, gdy pracownik pracował krócej, niż wynosi jego norma dobowa, np. tylko dwie godziny.

Pozostało 11% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.