Chciałbym, aby mój pracownik czasowo wykonywał swoje obowiązki w domu, a nie w firmie, czyli w systemie telepracy. Czy dopuszczalne jest zlecenie pracownikowi wykonywania pracy w tym systemie na podstawie art. 42 kodeksu pracy (polecenie wykonywania innej pracy czy poprzez wypowiedzenie zmieniające)?
Pracownik może świadczyć pracę w systemie telepracy. Jednak niedopuszczalne jest powierzenie mu wykonywania pracy w tym systemie na podstawie art. 42 par. 4 kodeksu pracy. Obowiązuje zasada dobrowolności wykonywania pracy w tym systemie. Oznacza to, że pracodawca nie może narzucić tej formy świadczenia pracy przez pracownika ani też nie może wyselekcjonować stanowisk pracy, dla których przewidziana jest ta forma świadczenia pracy, a następnie obligatoryjnie narzucić jej pracownikom.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.