Czy można żądać wypłaty wyrównania wynagrodzenia

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
2 lipca 2009

Pracownicy wykonujący jednakową pracę lub pracę o jednakowej wartości są uprawnieni do jednakowego wynagrodzenia. Czy jeśli wysokość wynagrodzeń pracowników wykonujących identyczną pracę lub pracę o tej samej wartości jest bezpodstawnie różnicowana przez pracodawcę, pracownik może żądać przed sądem wyrównania wynagrodzenia (art. 183c k.p.)?

Tak. Pracownik powinien jednak wykazać podstawy faktyczne roszczenia o wyrównanie wynagrodzenia (wyroki SN z 15 września 2006 r., I PK 97/06 i z 9 stycznia 2007 r., II PK 180/06). Po pierwsze, będzie on musiał wskazać różnicę między swoim wynagrodzeniem a tym, jakie otrzymują wykonujący podobną pracę współpracownicy. Wynagrodzeniem, według art. 183c par. 2 k.p., są wszelkie składniki wynagrodzenia bez względu na swą nazwę i charakter oraz inne świadczenia otrzymywane przez pracowników w związku z wykonywaniem pracy zarówno w formie pieniężnej, jak i niepieniężnej.

Pozostało 35% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.