Czy oprócz kary porządkowej pracodawca może zastosować inne sankcje

Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr
Agnieszka Fedor, adwokat, doradca w WKB Wierciński, Kwieciński, BaehrDGP
5 czerwca 2009

Pracodawca ukarał pracownika naganą. Czy wymierzenie pracownikowi kary porządkowej wyklucza stosowanie innych sankcji przez pracodawcę?

Ukaranie pracownika jedną z kar porządkowych nie wyklucza zastosowania wobec niego innego rodzaju sankcji przez pracodawcę. Przede wszystkim pracodawca, który dozna szkody na skutek zawinionego nienależytego wykonania obowiązków pracowniczych, będzie obok nałożenia kary porządkowej mógł dochodzić od pracownika rekompensaty finansowej na zasadach określonych w przepisach kodeksu pracy o odpowiedzialności materialnej. Ponadto, jak stwierdził Sąd Najwyższy w wyroku z 25 października 1995 r. (I PRN 77/95, OSNAPiUS 1996, nr 11, poz. 153), wymierzenie pracownikowi kary porządkowej nie wyklucza możliwości uznania tego samego nagannego zachowania pracownika, stanowiącego przesłankę ukarania, za przyczynę uzasadniającą wypowiedzenie umowy o pracę. Tezę tę można także uzupełnić o potencjalną możliwość rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia w trybie art. 52 k.p., jeżeli naruszenie, za które pracownik został ukarany karą porządkową, można jednocześnie zakwalifikować jako ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.