Czy pracownik może domagać się odszkodowania za bezprawne zwolnienie

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w KrakowieDGP
6 sierpnia 2008

W świetle przepisów regulujących konsekwencje prawne pracodawcy naruszającego przepisy prawa w zakresie rozwiązania umowy o pracę wątpliwości może budzić kwestia określenia roszczeń przysługujących pracownikowi w przypadku bezprawnego dyscyplinarnego rozwiązania z nim umowy o pracę. Czy pracownikowi przysługują wyłącznie roszczenia z tego tytułu? Czy może też domagać się odszkodowania?

Powyższe zagadnienie należy rozpatrywać w dwóch aspektach. Pierwszy z nich dotyczy sytuacji, w której wcześniej dokonane przez pracodawcę wypowiedzenie umowy o pracę jest prawidłowe, natomiast nieprawidłowe jest rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia. Zastosowanie znajduje tutaj art. 60 k.p., z którego wynika, iż pracownikowi w takiej sytuacji przysługuje roszczenie o odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za czas do końca okresu wypowiedzenia. Roszczenia pracownika z tytułu niezgodnego z prawem rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia ograniczone zostały zatem wyłącznie do odszkodowania. Warto zauważyć, że odszkodowanie w ogóle nie będzie przysługiwać pracownikowi, jeśli wadliwe rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nastąpi w ostatnim dniu okresu wypowiedzenia.

Pozostało 27% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.