Czy pracodawca musi podpisać z pracownikami nową umowę

Jan Wojciszke
Jan WojciszkeDGP
10 czerwca 2008

Pracownik wspólnie z innymi osobami zatrudnionymi w tym samym magazynie podpisał umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej za powierzone mienie. Teraz odchodzi z pracy. Czy umowa ta będzie wiązała dalej pozostałych pracowników?

Zasady odpowiedzialności materialnej zespołu pracowników regulują przepisy art. 124 - 127 kodeksu pracy i rozporządzenia Rady Ministrów z 4 października 1974 r. w sprawie wspólnej odpowiedzialności materialnej pracowników za powierzone mienie (t.j. Dz.U. z 1996 r. nr 143, poz. 663). Umowa o wspólnym powierzeniu mienia musi być zawarta w formie pisemnej - rozstrzygnęła o tym uchwała Sądu Najwyższego z 18 kwietnia 1988 r. (III PZP 62/87, OSNC 1988/12/165).

Pozostało 53% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.