Co przysługuje pracownikowi za pracę w dniu wolnym

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
12 marca 2009

Zdarza się, że pracownik pracuje w dniu, który zgodnie z jego rozkładem pracy jest dla niego dniem wolnym od pracy. Jakie świadczenia przysługują pracownikowi w takiej sytuacji?

Pracodawca może zlecić pracę w godzinach nadliczbowych, jeżeli zajdzie konieczność prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia, ochrony mienia lub środowiska albo cofnięcia awarii bądź gdy zaistnieją szczególne potrzeby pracodawcy. W tych samych okolicznościach pracodawca może polecić pracownikowi pracę w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy (art. 1513 k.p.).

Pozostało 62% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.