Pracownica chciała mieć więcej czasu na opiekę nad dzieckiem. Dlatego skorzystała z urlopu wychowawczego. We wniosku o jego udzielenie wskazała, że ma on trwać do maja 2020 r. Zatrudniona postanowiła jednak skrócić swoją nieobecność w pracy i wrócić do zadań służbowych od października 2017 r. Czy pracodawca musi się na to zgodzić?
Kodeks pracy przewiduje możliwość skrócenia urlopu wychowawczego i wcześniejszego powrotu do pracy. Zgodnie z art. 1863 k.p. zgoda zatrudniającego w takim przypadku nie jest wymagana, jeżeli podwładny zawiadomił go o skróceniu urlopu najpóźniej na 30 dni przed terminem zamierzonego powrotu do pracy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.