Co grozi za odmowę zawarcia umowy przyrzeczonej

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
9 stycznia 2009

Kandydat na pracownika jest zatrudniony u innego pracodawcy. Czy można zawrzeć z takim kandydatem przedwstępną umowę o pracę, w której strony zobowiążą się do zawarcia umowy o pracę po zakończeniu umowy z obecnym pracodawcą? Jeśli tak, jakie są skutki niewykonania zobowiązania wynikającego z umowy przedwstępnej?

Kwestia możliwości zawarcia przedwstępnej umowy o pracę nie została uregulowana w kodeksie pracy. Nie oznacza to jednak, że taka umowa jest niedopuszczalna w stosunkach pracy. Za możliwością zawarcia przedwstępnej o pracę wypowiedział się Sąd Najwyższy w licznych orzeczeniach, wskazując, że instytucja umowy przedwstępnej nie pozostaje w sprzeczności z zasadami prawa pracy i w związku z tym - na podstawie art. 300 k.p. można do niej odpowiednio stosować przepisy kodeksu cywilnego, tj. art. 389 i 390.

Pozostało 65% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.