Jednostka w danym okresie podpisała umowę na przeprowadzenie remontu maszyny z zewnętrznym kontrahentem. Kwota remontu jest znacząca z punku widzenia wyniku finansowego jednostki. Czy w związku z podpisaniem umowy na przyszły remont, który zostanie przeprowadzony za sześć miesięcy, jednostka może utworzyć rezerwę (RMB)? Jak taką rezerwę ująć w kosztach działalności?
Rezerwy to zobowiązania, których termin wymagalności lub kwota nie są pewne. Wynika to z art. 3 ust. 1 pkt 21 u.r. Z kolei zobowiązania to wynikający z przeszłych zdarzeń obowiązek wykonania świadczeń o wiarygodnie określonej wartości, które spowodują wykorzystanie już posiadanych lub przyszłych aktywów jednostki.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)