W firmie, którą obsługuje moje biuro, pracownik zatrudniony od poniedziałku do piątku od godz. 7–15 będzie brał udział w szkoleniu w sobotę i niedzielę. Szkolenie będzie trwało 10 godzin dziennie (od godz. 8–18). Firma zamierza rozliczyć te godziny w ten sposób, że pracownikowi zostaną udzielone: dwa dni wolnego za 4 godziny nadliczbowe oraz czas wolny w wymiarze 6 godzin. Czy taki sposób rekompensaty weekendowego szkolenia będzie poprawny?
Przyjęty przez firmę sposób rekompensaty pracownikowi weekendowego szkolenia będzie poprawny. Zgodnie z art. 9413 kodeksu pracy (dalej: k.p.): „jeżeli obowiązek pracodawcy przeprowadzenia szkoleń pracowników niezbędnych do wykonywania określonego rodzaju pracy lub pracy na określonym stanowisku wynika z postanowień układu zbiorowego pracy lub innego porozumienia zbiorowego, lub z regulaminu, lub przepisów prawa, lub umowy o pracę oraz w przypadku szkoleń odbywanych przez pracownika na podstawie polecenia przełożonego, szkolenia takie odbywają się na koszt pracodawcy oraz, w miarę możliwości, w godzinach pracy pracownika.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.