Nie zawsze płatność za software stanowi należność licencyjną

Dr Janusz Fiszer, Kancelaria White & Case, Uniwersytet Warszawski
Dr Janusz Fiszer partner PwC, docent Uniwersytetu WarszawskiegoDGP / Wojtek Górski
14 lutego 2012

Kwestia kwalifikacji prawnopodatkowej transgranicznych płatności za program komputerowy nie jest jednoznaczna. Z czego wynikają kłopoty interpretacyjne dotyczące takich rozliczeń?

W zakresie kwalifikacji prawnopodatkowej transgranicznych płatności za program komputerowy należy wyróżnić przypadki, gdy na podstawie zawartej umowy następuje przekazanie praw autorskich, i sytuacje, gdy umowa przewiduje jedynie udostępnienie licencji użytkowej – do wykorzystania we własnym zakresie, bez przekazania praw autorskich. Gdy umowa zawarta pomiędzy stronami obejmuje przekazanie praw autorskich, płatności z tego tytułu teoretycznie mogłyby zostać uznane za należności licencyjne w rozumieniu art. 12 ust. 2 typowej umowy o unikaniu międzynarodowego podwójnego opodatkowania dochodu, opartej na modelowej konwencji OECD. Jeżeli umowa jedynie pozwala na wykorzystanie programu na własny użytek (tzw. end-user licence) transgraniczne płatności z tego tytułu nie spełniają przesłanek zawartych w standardowej definicji należności licencyjnych.

Pozostało 49% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.