Jak opodatkowane są otrzymane odsetki

Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria Prawnicza
Robert Pasternak, partner i radca prawny w Deloitte Legal, Pasternak i Wspólnicy Kancelaria PrawniczaDGP
29 października 2009

Odsetki, zarówno płacone, jak i otrzymywane, są traktowane szczególnie przez prawo podatkowe w porównaniu z innymi kosztami lub przychodami podatkowymi na gruncie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych. Jak rozliczać wypłacone odsetki?

Jedną z różnic jest moment traktowania odsetek jako przychodu podatkowego. Odsetki są przychodem podatkowym wyłącznie w momencie ich otrzymania. Za otrzymanie uważa się także kapitalizację odsetek. Zatem odsetki naliczone i należne nie są przychodem podatkowym aż do momentu otrzymania. Bazując na tej zasadzie, możliwe jest proste planowanie podatkowe po stronie otrzymującego odsetki, np. otrzymanie odsetek 1 grudnia zamiast 30 listopada powoduje, że CIT płacony jest od odsetek dopiero wraz z rozliczeniem rocznym. Otrzymanie odsetek można prolongować na dłużej niż jeden dzień. Jednak w przypadku podmiotów powiązanych Ministerstwo Finansów uważa, że tego typu zachowania (transakcje) podlegają ocenie z perspektywy art. 11 ustawy o CIT. Chociaż może budzić to pewne wątpliwości, MF stwierdza z zastrzeżeniem art. 11 ustawy o CIT, że podjęte przez strony umowy decyzje odnośnie do odsetek niezapłaconych o ich umorzeniu, odroczeniu terminów płatności odsetek (prolongowaniu), obniżeniu oprocentowania, całkowitym lub częściowym zaniechaniu naliczania odsetek zarówno u wierzyciela, jak i dłużnika są podatkowo obojętne.

Pozostało 6% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.