Kiedy odszkodowanie od kontrahenta może być kosztem

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i WspólnicyDGP
23 lutego 2010

Nie każdy poniesiony przez firmę wydatek może być zaliczony do kosztów uzyskania przychodów. Czy roszczenie zapłacone zleceniodawcy z tytułu nieterminowo wykonanej usługi może być zaliczone do kosztów w świetle ustawy o CIT?

W oparciu o art. 15 ust. 1 ustawy o CIT, aby wydatek poniesiony przez podatnika stanowił dla niego koszty uzyskania przychodu, musi spełniać łącznie wiele warunków. Musi to być wydatek poniesiony z zasobów majątkowych podatnika, w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, który służy zachowaniu lub zabezpieczeniu przychodów. Wydatek ten musi być właściwie udokumentowany i nie może znajdować się w grupie wydatków wymienionych w art. 16 ust. 1 ustawy o CIT. W przepisie tym, w pkt 22 ustawy o CIT ustawodawca zastrzegł, że nie uważa się za koszty uzyskania przychodu kar umownych i odszkodowań z tytułu: wad dostarczonych towarów, wykonanych robót i usług, zwłoki w dostarczeniu towaru wolnego od wad, a także zwłoki w usunięciu wad towarów albo wykonanych robót i usług.

Pozostało 28% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.