Czy wstępna opłata leasingowa stanowi jednorazowy koszt podatkowy

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP
11 stycznia 2011

W praktyce podatkowej występują odmienne poglądy dotyczące sposobu zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wydatku z tytułu opłaty wstępnej przy umowie leasingu. Czy rozlicza się ją jednorazowo, czy proporcjonalnie?

Organy podatkowe stoją najczęściej na stanowisku, że opłata ta dotyczy całego okresu trwania umowy leasingowej, a tym samym w świetle art. 15 ust. 4d ustawy o CIT koszt jej poniesienia należy podzielić proporcjonalnie do okresu trwania umowy leasingu. W orzecznictwie sądów administracyjnych przeważa natomiast pogląd, że wydatek ten stanowi koszt jednorazowy związany z zawarciem umowy leasingu, przy czym istotne są tutaj zapisy zawarte w umowie.

Pozostało 38% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.