Czy odszkodowania otrzymane od pracodawcy podlegają opodatkowaniu PIT

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy, Marciniuk i WspólnicyDGP
4 października 2011

Do przychodów ze stosunku pracy zalicza się każde świadczenie, które pracownik otrzymał w związku z zawartą umową o pracę. Czy dotyczy to również odszkodowań otrzymanych od pracodawcy?

Przychodami ze stosunku pracy się pieniądze i inne świadczenia otrzymane lub postawione do dyspozycji pracownika zarówno podczas trwania stosunku pracy, jak i po jego zakończeniu. Dotyczy to również odszkodowań wynikających z umowy o pracę, chyba że są zwolnione z podatku na postawie art. 21 ust. 1 pkt 3 ustawy o PIT. Przepis ten reguluje zwolnienie dla odszkodowań i zadośćuczynień, jeżeli ich wysokość lub zasady ustalania wynikają wprost z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych. Od tej zasady są wyjątki.

Pozostało 32% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.