Czy nabywca musi potwierdzić odbiór faktury korygującej

Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzie
Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzieDGP
23 kwietnia 2010

Potwierdzenie odbioru faktur korygujących jako warunek obniżenia obrotu i podatku należnego było kilkukrotnie poruszane w ramach Akademii Podatkowej. Czy są planowane jakieś zmiany w tym zakresie?

Obecne brzmienie przepisów ustawy o VAT (a w szczególności zakres wyłączenia z tego obowiązku określony w art. 29 ust. 4b ustawy o VAT, który jest tak skonstruowany, że obejmuje w zasadzie wszystkich podatników) powoduje, że w praktyce podatnicy nie muszą stosować art. 29 ust. 4a ustawy o VAT. Dostrzegając wady tego przepisu, prawodawca zaproponował zmianę art. 29 ust. 4b, która miałaby wyeliminować istniejący błąd. Prawdopodobnie 1 stycznia 2011 r., gdy wejdzie w życie nowelizacja ustawy, omawianego argumentu dotyczącego braku obowiązku gromadzenia potwierdzeń odbioru faktur korygujących stosować już nie będzie można.

Pozostało 28% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.