Na podstawie regulaminu wynagradzania pracownikom spółki przysługuje dodatek za polecenie osoby ubiegającej się o zatrudnienie. Jego przyznanie zależy od spełnienia warunków, tj. polecenia nowej osoby oraz jej zatrudnienia i przepracowania przez nią minimum pół roku. Czy taki dodatek będzie dla pracowników spółki przychodem ze stosunku pracy czy z innych źródeł? Czy spółka musi jako płatnik potrącać zaliczki na PIT od wypłacanych dodatków?
Skrót artykułu
W myśl art. 20 ust. 1 ustawy o PIT źródłami przychodów są m.in.:
Autopromocja
Pozostało 98% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 98% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.