Nie trzeba ewidencjonować faktur wystawianych do paragonów

Paragon
Udokumentowanie sprzedaży paragonem nie zwalnia bowiem podatników z obowiązku wystawienia faktury na żądanie nabywcy.ShutterStock
19 grudnia 2016

Często się zdarza, że sprzedaż zaewidencjonowana za pomocą kasy rejestrującej jest również dokumentowana fakturą. Czy w takim przypadku fakturę trzeba ujmować w ewidencji VAT (rejestrze sprzedaży)?

Sprzedaż na rzecz osób prywatnych (tj. osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych) bywa często dokumentowana jednocześnie paragonem (najczęściej dołączanym do egzemplarza faktury pozostającego u sprzedawcy – zob. art. 106h ust. 1 ustawy o VAT) oraz fakturą. Udokumentowanie sprzedaży paragonem nie zwalnia bowiem podatników z obowiązku wystawienia faktury na żądanie nabywcy (zob. art. 106b ust. 3 pkt 1 ustawy o VAT). Przyjmuje się, że przypadkach takich faktur nie trzeba wykazywać w ewidencji VAT (rejestrze sprzedaży), gdyż oznaczałoby to dwukrotne zaewidencjonowanie tej samej sprzedaży.

Pozostało 73% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.