Czy można obniżyć stawkę amortyzacji w specjalnej strefie ekonomicznej

dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i Wspólnicy
dr Janusz Marciniuk, doradca podatkowy Marciniuk i WspólnicyDGP
17 listopada 2009

Obniżenie stawek amortyzacyjnych pozwala zwiększać wartość zwolnionego z opodatkowania dochodu z działalności w specjalnej strefie ekonomicznej. Czy jednak takie postępowanie nie narazi podatnika na spór z organem podatkowym?

Podatnicy mogą obniżać podane w wykazie stawek amortyzacyjnych stawki dla poszczególnych środków trwałych. Z możliwości tej chętnie korzystają przedsiębiorcy prowadzący działalność w specjalnych strefach ekonomicznych, gdyż dzięki temu zwiększają wartość dochodu, który jest zwolniony z opodatkowania na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 34 ustawy z 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 54, poz. 654 z późn. zm.).

Pozostało 59% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.