Jędrzejewska: Split payment po polsku

Katarzyna Jędrzejewska
Katarzyna JędrzejewskaDziennik Gazeta Prawna / Wojtek Gorski
23 listopada 2015

Szanowny panie naczelniku urzędu skarbowego, uprzejmie proszę o wyrażenie zgody na to, abym zgromadzoną na moim rachunku bankowym nadwyżkę podatku należnego VAT nad podatkiem naliczonym mógł wydać na: zakup samochodu osobowego, ugodę z pracownikiem i zakup torebki dla żony. Zaznaczam, że auto będę wykorzystywać w działalności gospodarczej, ugoda załagodzi spór z zatrudnionym, a torebka odwiedzie moją żonę od zamiaru złożenia pozwu o rozwód (taką mam przynajmniej nadzieję, bo torebka będzie identyczna jak ta, którą ma koleżanka żony).

Absurd? Może i tak, ale nie w świetle projektu nowej ustawy o VAT. Zastanawiam się, kto po lekturze art. 289 miałby się zdecydować na split payment. Bo że będzie musiał założyć w banku osobny rachunek i upoważnić naczelnika urzędu skarbowego do wyłącznego i nieodwołalnego dysponowania pieniędzmi zgromadzonymi na tym rachunku – nie ulega wątpliwości.

Pozostało 83% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.