Wypłacone klientom premie pieniężne mogą być kosztem bezpośrednim

5 marca 2012

W związku z przekroczeniem w 2011 roku przez niektórych kontrahentów firmy zakładanego poziomu zakupów spółka zdecydowała wypłacić im w 2012 roku premie pieniężne. W którym roku rozpoznać koszty uzyskania przychodów?

Premie pieniężne są wypłacane w zamian za osiągnięcie określonego poziomu obrotów w danym okresie i spełniają moim zdaniem warunki do uznania ich za koszty bezpośrednio związane z przychodami (tzw. koszty bezpośrednie). W konsekwencji o potrącalności tych kosztów na przełomie lat powinno decydować to, czy zostały one poniesione przed terminami, czy po terminach wymienionych w art. 15 ust. 4b ustawy o CIT. Jeśli podatnik nie sporządził jeszcze sprawozdania finansowego i nie upłynął termin na złożenie zeznania rocznego, to omawiane koszty powinny być uwzględnione w zeznaniu za 2011 rok. Jednak większość organów podatkowych uznaje premie za koszty pośrednie, traktując je jako wydatki o charakterze marketingowym. Jeżeli spółka zdecyduje się uznać premie pieniężne za koszty pośrednie, to o ich potrącalności dla celów podatkowych decydować będzie data ich poniesienia (dzień, w którym ujęto je w księgach rachunkowych).

Pozostało 22% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.