Jestem pracownikiem wydziału księgowości gminy. Mamy kilka przypadków nienależnie pobranych świadczeń w formie zasiłków stałych, które były pobierane przez osoby m.in. w latach 2012 i 2013 (pracowały i jednocześnie pobierały zasiłki). Problem w tym, czy można żądać zwrotu, skoro minął trzyletni termin przedawnienia? Osoby te złożyły wnioski, abyśmy odstąpili od zwrotów.
Skoro mowa w zapytaniu o świadczeniach nienależnie pobranych, to warto przypomnieć, że zgodnie z art. 6 pkt 16 ustawy z 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, świadczenie nienależnie pobrane to świadczenie pieniężne uzyskane na podstawie przedstawionych nieprawdziwych informacji lub niepoinformowania o zmianie sytuacji materialnej lub osobistej. Takie przesłanki zachodzą prawdopodobnie w podanym stanie faktycznym. Jak bowiem wskazano, osoby pobierające świadczenia w formie zasiłków stałych równocześnie pozostawały w zatrudnieniu.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.