Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy odliczyć VAT z faktury wystawionej przez podmiot niezarejestrowany

Andrzej Dębiec, partner, kancelaria Lovells
Andrzej Dębiec, partner, kancelaria LovellsDGP
5 listopada 2009

Czy faktura wystawiona przez kontrahenta, który nie zarejestrował się do celów VAT, może stanowić podstawę do odliczenia podatku zgodnie z zasadą neutralności VAT?

Zgodnie z art. 88 ust. 3a pkt 1 lit. a) ustawy o VAT (Dz.U. nr 54, poz. 535 z późn. zm.) podstawy do obniżenia podatku należnego oraz zwrotu podatku naliczonego nie stanowią faktury wystawione przez podmiot nieistniejący lub nieuprawniony do ich wystawiania. Z uwagi na powyższą regulację organy podatkowe zazwyczaj uznają, że nie można odliczyć VAT, gdy faktura wystawiona jest przez podmiot niezarejestrowany dla potrzeb VAT. Stanowisko takie potwierdzają orzeczenia sądów administracyjnych (np. uchwała NSA z 29 czerwca 2009 r., sygn. akt I FPS 7/08).

Pozostało 41% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.