Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy sprzedaż lokalu użytkowego przez osobę fizyczną podlega opodatkowaniu?

operat szacunkowy umowa nieruchomość mieszkanie kredyt pismo plan dom
Shutterstock
14 listopada 2023

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) w swojej interpretacji wyjaśnił, że przychód z tytułu odpłatnego zbycia nieruchomości nie powstanie, jeżeli spełnione są łącznie dwa warunki, tj. sprzedaż nieruchomości nie nastąpiła w wyniku wykonywania działalności gospodarczej oraz została dokona po upływie pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło jej nabycie.

Sprzedaż lokalu użytkowego przez osobę fizyczną a opodatkowanie

Wnioskodawca jest osobą fizyczną z miejscem stałego zamieszkania dla celów podatku dochodowego w Polsce. Jest również przedsiębiorcą w zakresie świadczonych przez siebie usług informatycznych (programistycznych). W 2020 roku podatnik nabył nieruchomość (lokal użytkowy). Na początku lipca 2023 r. wnioskodawca sprzedał przedmiotowy lokal firmie, która będzie prowadziła w nim działalność gospodarczą. Mężczyzna wskazał, że lokal był wykorzystywany wyłącznie w ramach najmu prywatnego oraz przychód z wynajmu lokalu podlegał ryczałtowi od przychodów ewidencjonowanych. Lokal nie został przez niego wprowadzony do ewidencji środków trwałych i nie był amortyzowany.

W związku z tym zainteresowany zwrócił się do organu podatkowego z pytaniem, czy kwotę osiągniętą z opisanej wyżej sprzedaży należy zaliczyć do źródła przychodów, zdefiniowanego w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (sprzedaż nieruchomości).

W ocenie wnioskodawcy sprzedaż, do której doszło należy zaliczyć do źródła przychodów, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit a ustawy o PIT. Argumentował, że zrealizowana przez niego transakcja nie jest elementem prowadzonej przez niego działalności gospodarczej.

KIS: stanowisko wnioskodawcy jest prawidłowe

Dyrektor KIS uznał przedstawione stanowisko za prawidłowe. Organ podatkowy potwierdził, że opisany we wniosku stan faktyczny nie wskazuje, że sprzedaż lokalu użytkowego nastąpiła w ramach zorganizowanej i ciągłej działalności, która wyczerpywałaby znamiona działalności gospodarczej, określone w art. 5a pkt 6 ustawy o PIT.

KIS stwierdziła, że podejmowane przez wnioskodawcę działania mieszczą się w zwykłym zarządzie własnym majątkiem, związanym ze zwykłym gospodarowaniem tym majątkiem i nie wskazują na działania o charakterze inwestycyjnym, typowym dla przedsięwzięć realizowanych w ramach działalności gospodarczej. Zakres, stopień zaangażowania i cel działania wskazuje, że są to działania należące do zakresu zwykłego zarządu majątkiem prywatnym. W związku z tym kwota uzyskana ze sprzedaży ww. lokalu użytkowego nie stanowi przychodu z pozarolniczej działalności gospodarczej, o której mowa w art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy o PIT. Skutki podatkowe tej czynności należy więc ocenić w kontekście przesłanek wynikających z art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a ww. ustawy.

Organ wskazał, że art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o PIT formułuje generalną zasadę, że odpłatne zbycie nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości - dokonane poza działalnością gospodarczą - przed upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie, skutkuje powstaniem przychodu w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Tym samym, jeżeli odpłatne zbycie nieruchomości, jej części lub udziału w nieruchomości nastąpi po upływie pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie - nie powstaje przychód w rozumieniu art. 10 ust. 1 pkt 8 ww. ustawy, a zatem przychód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości, jej części lub udziału w nieruchomości w ogóle nie podlega opodatkowaniu.

"Reasumując - mając na uwadze przywołane przepisy oraz opis sprawy stwierdzam, że przychód ze sprzedaży lokalu użytkowego położonego w X podlega zakwalifikowaniu do źródła przychodu wskazanego w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych" - zakończył organ.

Źródło: Sprzedaż wynajmowanego lokalu użytkowego. - Interpretacja - 0112-KDSL1-2.4011.367.2023.2.AP - (interpretacje.pl)

Źródło: gazetaprawna.pl
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.