Prowadzę firmę remontową i często robię zakupy w dużych sklepach z materiałami budowlanymi. Niejednokrotnie przewożę duże gabaryty. Aby korzystać ze specjalnych miejsc parkingowych, pożyczam czasem od mojego ojca kartę parkingową dla osoby niepełnosprawnej. Przyśpiesza mi to pracę i ułatwia załadunek towarów. Nie znalazłem nigdzie w przepisach zakazu pożyczania takiej karty. Czy czymś ryzykuję?
Karta parkingowa i uprawnienia z nią związane są regulowane w prawie o ruchu drogowym (dalej: p.r.d.). W art. 8 p.r.d. postanowiono m.in., że osoba niepełnosprawna legitymująca się kartą parkingową, kierująca pojazdem samochodowym oznaczonym tą kartą, może nie stosować się do niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju, o których mowa w art. 7 ust. 2 p.r.d. Kartę umieszcza się za przednią szybą pojazdu samochodowego, a jeśli pojazd jej nie posiada – w widocznym miejscu w przedniej części pojazdu, w sposób eksponujący widoczne jej zabezpieczenia oraz umożliwiający odczytanie jej numeru i daty ważności.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)