Czy odmowę przyłączenia do sieci energetycznej z powodu braku technicznych i ekonomicznych warunków dostarczania paliw gazowych lub ciepła można w świetle prawa energetycznego uznać za uzasadnioną?
Umowa o przyłączenie do sieci objęta jest obowiązkiem kontraktowania. Należy jednak ustalić, czy przedsiębiorstwa energetyczne mają obowiązek przyłączenia do sieci każdego odbiorcy. Problem reguluje ustawa z 26 maja 2000 r. - Prawo energetyczne (Dz.U. nr 48, poz. 555 ze zm.). Artykuł 7 ustawy - Prawo energetyczne wskazuje, że przedsiębiorstwa zajmujące się przesyłaniem i dystrybucją paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła mają obowiązek zawarcia umowy o świadczenie usług przesyłowych z odbiorcami lub podmiotami ubiegającymi się o przyłączenie do sieci. Wskazany w tym przepisie obowiązek przyłączenia nie ma charakteru bezwzględnie obowiązującego. Z uwagi na wystąpienie pewnych okoliczności obowiązek przyłączenia określony w art. 7 ustawy - Prawo energetyczne nie znajduje zastosowania.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)