Czy wspólnicy mogą ograniczyć zbycie udziałów

Maciej Szambelańczyk, radca prawny w WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr
Maciej Szambelańczyk, radca prawny w WKB Wierciński, Kwieciński, BaehrDGP
6 maja 2009

Czy udziały w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością można swobodnie zbywać?

Zgodnie z art. 182 par. 1 kodeksu spółek handlowych zbycie udziału, jego części lub ułamkowej części umowa spółki może uzależnić od zgody spółki albo w inny sposób ograniczyć. Tym samym kodeks spółek handlowych daje możliwość ingerencji w prawo rozporządzania udziałem przez wspólnika. Wspólnicy w umowie spółki mogą stosunkowo swobodnie ograniczyć zbywalność udziałów. Mogą np. postanowić, iż rozporządzenie takie wymaga każdorazowej zgody zgromadzenia wspólników lub innego organu spółki albo ustanowić prawo pierwokupu na rzecz określonych udziałowców.

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.