Nadzorem inspekcji sanitarnej objętych jest ok. 40 tys. placówek wypoczynku, w których sanepid przeprowadza rutynowe kontrole warunków sanitarno-higienicznych - poinformował w poniedziałek główny inspektor sanitarny Paweł Grzesiowski.
Zasady bezpiecznego wypoczynku dzieci i zagrożenia zdrowotne
Zasady bezpiecznego wypoczynku przypomniał w poniedziałek dr Paweł Grzesiowski, nowy główny inspektor sanitarny. "Wakacje to czas, kiedy ponad pół miliona dzieci zmienia swoje miejsce pobytu, biorą udział w różnego rodzaju turnusach, wycieczkach, obozach. To gigantyczna migracja, która może być związana z wieloma sytuacjami ryzyka. Mogą pojawić się choroby infekcyjne, czy problemy higieniczne" - powiedział.
Zwrócił w tym kontekście uwagę na chorobę meningokokową, która łatwo może rozprzestrzenić się w grupie dzieci. "Wystarczy jeden nosiciel, by doszło do choroby objawowej" - podkreślił.
Działania inspekcji sanitarnej i możliwości zgłaszania naruszeń sanitarnych
Nadzorem inspekcji sanitarnej objętych jest ok. 40 tys. placówek wypoczynku, w których sanepid przeprowadza rutynowe kontrole warunków sanitarno-higienicznych - poinformował Paweł Grzesiowski. "Chcielibyśmy rozwinąć też nadzór doraźny. Jeśli rodzice widzą, że warunki pobytu dzieci nie odpowiadają standardom, można i trzeba powiadomić najbliższy powiatowy inspektorat sanitarny" - powiedział.
Zastępca głównego inspektora sanitarnego Izabela Kucharska przekazała, że rocznie dochodzi w Polsce do ok. 800 dużych i małych ognisk zatruć i zakażeń pokarmowych. Przypomniała, że to właściciel punktu gastronomicznego czy sklepu - każdego miejsca, którego pracownicy mają kontakt z żywnością, odpowiada za bezpieczeństwo sanitarne tego miejsca.
Wzrost zatruć pokarmowych związany z wysokimi temperaturami
"Sezon zatruć pokarmowych już się rozpoczął, co ma związek m.in. z tym, że mamy wysokie temperatury" - podkreślił dr Grzesiowski. Przypomniał, że w ub. tygodniu w Pogorzelicy (woj. zachodniopomorskie) doszło do zatrucia salmonellą ponad 120 osób w jednym z ośrodków wczasowych. Przekazał, że o sprawie sanepid powiadomił prokuraturę.
GIS przypomniał o konieczności mycia owoców i warzyw przed spożyciem i ostrzegł przed zakażeniem bąblowicą, do którego może dojść przez zjedzenie skażonych odchodami zwierząt owoców, na których są jaja tasiemca. Dr Grzesiowski podkreślił, że dotyczy to nie tylko zbieranych w lesie jagód, ale wszystkich owoców, których uprawa nie była zabezpieczona przed kontaktem z dzikimi zwierzętami. "Truskawki na polach, jeśli nie są zabezpieczone, też mogą być niebezpieczne" - podkreślił.
Ochrona zdrowia podczas wypoczynku: kleszcze i kąpieliska
Kucharska przypomniała również o potrzebie ochrony przed kleszczami (ubrania z długimi rękawami i nogawkami w lesie, stosowanie repelentów, czyli środków odstraszających owady) oraz możliwości zaszczepienia się przeciwko odkleszczowemu zapaleniu mózgu.
Główny Inspektorat Sanitarny zaapelował też, by w czasie wypoczynku korzystać ze strzeżonych kąpielisk, których jakość wody kontroluje sanepid. Jest ich w Polsce ponad 700.