Zamierzamy pomóc mieszkańcom, którzy wykupili lokale od gminy, a obecnie tworzą wspólnoty mieszkaniowe. W tym celu rada gminy chce podjąć uchwałę o randze prawa miejscowego, m.in. na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy o samorządzie gminnym. Pomoc miałaby dotyczyć remontów budynków/lokali, np. dachu, klatek schodowych itp. Czy będzie to zgodne z prawem? Uważamy, że tak, bo gmina jest prawnie samodzielna, co wynika z art. 2 i art. 40 wymienionej ustawy.
Autopromocja
Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.