Kiedy powstaje obowiązek zatrudnienia audytora w JST

pieniądze i kalkulator
<p>W podanym stanie faktycznym audyt powinien być prowadzony niezwłocznie po osiągnięciu progu granicznego 40 mln zł dochodów i przychodów lub kwoty wydatków i rozchodów</p>Shutterstock
16 października 2021

Po ostatniej zmianie budżetu kwota wydatków i rozchodów przekroczyła 40 mln zł. I choć ustawa wskazuje, że w takiej sytuacji trzeba prowadzić audyt, to nie podaje konkretnego terminu jego rozpoczęcia. Czy musimy od razu zatrudnić audytora, czy możemy z tym poczekać do końca roku budżetowego?

Analiza podanego zapytania zasadniczo wymaga odniesienia się do ustawy o finansach publicznych (dalej: u.f.p.), która przewiduje też mechanizmy prawne związane z audytem. I tak w art. 272 ust. 1 u.f.p postanowiono, że audyt wewnętrzny jest działalnością niezależną i obiektywną, której celem jest wspieranie ministra kierującego działem lub kierownika jednostki w realizacji celów i zadań przez systematyczną ocenę kontroli zarządczej oraz czynności doradcze. Z kolei w ust. 2 tej samej regulacji czytamy, że ocena, o której mowa w ust. 1, dotyczy w szczególności adekwatności, skuteczności i efektywności kontroli zarządczej w dziale administracji rządowej lub jednostce. Warto także mieć na uwadze fakt, że audyt wewnętrzny prowadzi:

Pozostało 88% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.