Czy pracodawca może modyfikować program opracowany przez pracownika

Leszek Jaworski, ekspert z zakresu prawa pracy
Leszek Jaworski, ekspert z zakresu prawa pracyDGP
12 listopada 2009

Marcin S. w ramach umowy o pracę wykonywał obowiązki programisty. Jego obowiązkiem było opracowywanie programów komputerowych dla zatrudniającej go spółki. Marcin S. po ustaniu stosunku pracy w skutek wypowiedzenia przez niego umowy zażądał od swojego pracodawcy zaprzestania modyfikacji stworzonego przez niego programu oraz zaniechania jego rozpowszechniania. Czy pracownik miał do tego prawo?

Z opisu sytuacji nie wynika, aby strony stosunku pracy wyłączyły zasadę określoną w art. 74 ust. 3 ustawy z 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zgodnie z tym przepisem prawa majątkowe do programu komputerowego stworzonego przez pracownika w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy przysługują pracodawcy, jeżeli umowa nie stanowi inaczej.

Pozostało 66% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.