Gazociąg bezpośredni oraz linia bezpośrednia służą dostarczaniu gazu lub energii elektrycznej do odbiorcy z pominięciem ogólnie dostępnej sieci należącej do przedsiębiorstwa energetycznego. Czy budowa takiego gazociągu lub linii wymaga zezwolenia?
Tak. Z przepisów wynika, że gazociąg bezpośredni to taki, który został zbudowany w celu bezpośredniego dostarczania paliw gazowych do instalacji odbiorcy z pominięciem systemu gazowego. Z kolei linia bezpośrednia może łączyć wydzieloną jednostkę wytwarzającą energię elektryczną bezpośrednio z odbiorcą. Linią elektroenergetyczną jest również taka, która łączy jednostkę wytwarzającą energię elektryczną przedsiębiorstwa energetycznego z instalacjami należącymi do tego przedsiębiorstwa albo instalacjami należącymi do firm od niego zależnych. Zgodnie z przepisami budowa gazociągu bezpośredniego lub linii bezpośredniej wymaga, przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę, uzyskania zgody prezesa Urzędu Regulacji Energetyki (URE). Zatem pozwolenie na budowę nie może być wydane przed uzyskaniem zgody od prezesa URE. Wynika to z art. 7a ust. 3 ustawy – Prawo energetyczne. W komentarzach do omawianej regulacji podkreśla się, że budowa linii lub gazociągu bezpośredniego powinna być traktowana jako wyjątek od zasady, zgodnie z którą dostarczanie paliw gazowych lub energii powinno odbywać się z wykorzystaniem powszechnie dostępnych sieci należących do przedsiębiorstw energetycznych.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.