Nasz wójt zamierza zmienić wydatki budżetu m.in. w zakresie rezerw celowych, w tym środki te przeznaczyć na zakup pojazdu, bo ten posiadany przez gminę miał wypadek. Będzie to nowe zadanie finansowane ze środków tej rezerwy. Czy to prawidłowe rozwiązanie? Rada gminy nie wprowadzała żadnych ograniczeń co do sposobu wykorzystania tej rezerwy.
Z art. 222 ust. 2 i 3 o finansach publicznych wynika, że w budżecie jednostki samorządu terytorialnego mogą być tworzone rezerwy celowe:
Autopromocja
Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.