Zarząd spółki zgodnie z obowiązkami księgowo-rachunkowymi zlecił sporządzenie sprawozdania finansowego spółki. Ze sprawozdania wynika, że spółka w minionym roku obrotowym miała stratę. Czy w związku z tym należy podjąć dodatkowe działania formalne lub prawne?
Odpowiedź na pytanie zależy od rozmiarów straty oraz wysokości posiadanych przez spółkę kapitałów. Zgodnie bowiem z art. 233 par. 1 kodeksu spółek handlowych (dalej: k.s.h.), jeżeli bilans sporządzony przez zarząd wykaże stratę przewyższającą sumę kapitałów zapasowego i rezerwowych oraz połowę kapitału zakładowego, to zarząd jest obowiązany niezwłocznie zwołać zgromadzenie wspólników w celu powzięcia uchwały dotyczącej dalszego istnienia spółki. Z powyższego wynika, że dopiero zamknięcie roku obrotowego stratą przewyższającą ww. sumę kapitałów spółki implikować będzie konieczność podjęcia dodatkowych działań przez zarząd.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
