Czy spółka jawna, której umowa zakłada oznaczony czas funkcjonowania, może prowadzić działalność mimo zaistnienia przesłanek do jej rozwiązania?
Umowa spółki może przewidywać zakończenie jej funkcjonowania po zrealizowaniu wyznaczonego zadania lub po upływie określonego okresu, np. gdy upłynie pięć lat. Wystąpienie przesłanek do rozwiązania spółki jawnej nie wymusza bezwarunkowej konieczności zaprzestania działalności. Zgodnie z art. 59 kodeksu spółek handlowych (k.s.h.) w takiej sytuacji spółka może zostać przedłużona na czas nieoznaczony, jeśli tylko wszyscy wspólnicy wyrażą na to zgodę.
Autopromocja
Pozostało 55% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 55% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.