Zniesienie współwłasności nie chroni przed wierzycielem

4 czerwca 2009

Niedawno musiałem ogłosić upadłość swojej firmy. Czy zawarcie z żoną umowy o wprowadzeniu rozdzielności majątkowej z datą wcześniejszą niż data ogłoszenia upadłości pozwoli uchronić część majątku przed wierzycielami?

Wpływ ogłoszenia upadłości na stosunki majątkowe małżeńskie upadłego regulują przepisy prawa upadłościowego i naprawczego. Zgodnie z art. 125 tego prawa zniesienie wspólności majątkowej na podstawie orzeczenia sądu w ciągu roku przed dniem złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości jest bezskuteczne w stosunku do wierzycieli upadłego. Po ogłoszeniu upadłości nie można też znieść wspólności ustawowej z datą wcześniejszą w stosunku do daty ogłoszenia upadłości. Zniesienie wspólności majątkowej umową majątkową jest skuteczne w stosunku do masy upadłości tylko wtedy, gdy umowa zawarta została co najmniej dwa lata przed dniem złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.