Wiele lat temu przyznano mi prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy. Niedawno ZUS wezwał mnie na badania. W orzeczeniu komisji lekarskiej napisano, że jestem zdolna do pracy, a orzeczenie jest zgodne z najnowszą wiedzą medyczną. Czy możliwe jest odebranie renty po tylu latach?
Renta z tytułu niezdolności do pracy przyznawana jest na jakiś okres lub na stałe. W orzecznictwie podkreśla się jednak, że stała renta nie oznacza, że stan zdrowia rencisty nie może być kontrolowany. W takim przypadku chodzi bowiem o stałość niezdolności do pracy, a nie stałość prawa do renty. Zgodnie z art. 107 ustawy o emeryturach i rentach z FUS prawo do świadczeń uzależnionych od niezdolności do pracy oraz wysokość tych świadczeń ulega zmianie, jeżeli w wyniku badania lekarskiego, przeprowadzonego na wniosek lub z urzędu, ustalono zmianę stopnia niezdolności do pracy, brak tej niezdolności lub jej ponowne powstanie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.