Nasza spółka ma zaległości wobec ZUS wynoszące ok. 15 tys. zł. ZUS ustanowił już na naszej nieruchomości hipotekę przymusową. Czy jest możliwe, żeby przy sprzedaży tej nieruchomości umówić się z kupującym, aby część ceny zapłacił nam przelewem na rachunek bankowy, a pozostałą kwotę przekazał ZUS – na podstawie umowy o przejęciu od nas długu?
Nie. Umowa o przejęcie długu z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne (art. 519 par. 1 kodeksu cywilnego) jest nieważna z mocy samego prawa.
Autopromocja
Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.