Zgodę na dodatkową pracę musi mieć tylko urzędnik mianowany

1 lipca 2015

Do dyrektora generalnego urzędu wpłynęło pytanie od kilku pracowników odnośnie do możliwości podejmowania dodatkowego zatrudnienia. Czy członek korpusu służby cywilnej zawsze musi występować o zgodę na podjęcie dodatkowej pracy, nawet przy zbiorze truskawek?


Nie. W administracji rządowej mamy do czynienia z pracownikami służby cywilnej i urzędnikami mianowanymi. Wobec tych grup stosuje się odmienne zasady występowania o zgodę na dodatkowe zajęcie. Zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (t.j. Dz.U. z 2014 r. poz. 1111 ze zm.) członek korpusu służby nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia bez pisemnej zgody dyrektora generalnego urzędu ani wykonywać czynności lub zajęć sprzecznych z obowiązkami wynikającymi z ustawy lub podważających zaufanie do służby cywilnej. Z kolei na podstawie ustępu 2 przywołanego artykułu urzędnik mianowany nie może podejmować zajęć zarobkowych bez pisemnej zgody dyrektora generalnego. Określenie „zajęcia zarobkowe” oznacza wykonywanie wszelkich czynności związanych z uzyskiwaniem dochodów w ramach różnorodnych form prawnych (np. stosunku pracy, umowy cywilnoprawnej, działalności gospodarczej).

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.