Czy niewłaściwy ubiór może stanowić podstawę do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika?
W pierwszej kolejności należy wskazać, iż dress code obowiązujący w miejscu pracy powinien być określony w umowie, regulaminie pracy bądź w innych obowiązujących wewnętrznych zarządzeniach. Jeżeli taki obowiązek nie został ustalony we wskazanych dokumentach, należy zwrócić uwagę na art. 100 k.p., zgodnie z którym pracownik zobowiązany jest stosować się do poleceń przełożonych. Nieprzestrzeganie obowiązujących zasad w zakresie ubioru może skutkować naruszeniem tego przepisu. Odpowiedzialność na podstawie tej regulacji jest jednak ograniczona przez art. 111 k.p. Zgodnie z nim pracodawca jest zobligowany do poszanowania godności i innych dóbr osobistych pracownika (bezsprzecznie należy do nich wizerunek).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.